Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Παρουσίαση βιβλίου >> Το κουτί της Πανδώρας

Άμστερνταμ, Κρήτη, Λονδίνο, Δουβλίνο, Βραζιλία, Αθήνα. Και πού δεν μας ταξιδεύει η συλλογή διηγημάτων «Τα φώτα στο βάθος» της γνωστής μπλόγκερ Niemands Rose, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Απόπειρα». Μέσα από 38 αφηγήματα «μικρού μήκους» η συγγραφέας, κείμενα της οποίας έχουν δημοσιευτεί στην «Ελευθεροτυπία» και στην «Αυγή», στην ουσία κάνει μια αποδελτίωση ταξιδιών σε πόλεις, σε χωριά, σε παραλίες, σε γραφεία και σε διάφορους άλλους χώρους.

Καλοκαίρι. Καθώς χαράζει στο Άμστερνταμ, ένα πτώμα ξεβράζεται στις όχθες του ποταμού. Ένας Βραζιλιάνος μετανάστης πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της βρετανικής αστυνομίας. Η μέρα προχωράει. Καύσωνας και οχλαγωγία. Μια ομάδα ακτιβιστών εισβάλλει σε κάποια πλαζ επιβάλλοντας ενός λεπτού σιγή. Σουρουπώνει. Από τον ορό τού γέροντα, που δεν περιμένει επισκεπτήριο, στάζει στάλα στάλα η μοναξιά. Τη νύχτα, στη νότια Κρήτη, μια μαμά με το μωρό στην αγκαλιά προσπαθεί να διακρίνει τα φώτα της Λιβύης στο βάθος του ορίζοντα. Χειμωνιάζει, ένα χαλίκι θα σφηνώσει στους αρμούς του παπουτσιού της και θα βρει τη θέση του ανάμεσα σε μια συλλογή από βότσαλα. Μία κυρία συλλαμβάνεται από τους σεκιουριτάδες ενός πολυκαταστήματος στο γιορτινό Δουβλίνο, καθώς κλέβει μια κασετίνα, ενώ ο υπερτυχερός ενός λαχείου κρεμάει την ταμπέλα hunger στο Στραντ της μητρόπολης.
Μια φανταστική πόλη μετατρέπει το χριστουγεννιάτικο κλίμα φιλανθρωπίας σε εξέγερση. Παρήλθαν αργίες μπελ επόκ. Ζωντανεύουν οι πολαρόιντ. Χορεύουν σε παραπήγματα στην εξοχή τής Πρωτομαγιάς, στο χώμα το νωπό στην ύπαιθρο της Καθαρής Δευτέρας, με φόντο συρματοπλέγματα σ’ ένα χωράφι της Ανάστασης, σε κάποια σαλοτραπεζαρία της Πρωτοχρονιάς, σε χορό εργαζομένων της Απόκριας. Η Ελπίδα, η μάνα του νάνου, χορεύει στην αυλή του χαμόσπιτου. Ξημερώνει Κυριακή γκραν γκινιόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου