Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Κριτική θεάτρου για "Τα φώτα στο βάθος" από την Δήμητρα Αδάμη

Μια παράσταση για το διαφορετικό, το αποκλίνoν στοιχείο που βρίσκεται μακριά, αλλά συνάμα τόσο κοντά μας.  

της Δήμητρας Αδάμη       

Η θεατρική εταιρεία Έβδομη Θύρα, που ανεβάζει έργα σύγχρονων συγγραφέων, παρουσιάζει την καινούργια της παράσταση, με το γενικό τίτλο Τα φώτα στο βάθος που βασίζεται στο πρώτο βιβλίο της γνωστής blogger και αρθρογράφου Niemands Rose. Το βιβλίο, που γνώρισε μεγάλη αποδοχή το 2013 όπου εκδόθηκε, αποτελείται από διηγήσεις μικρού μήκους κάποιες εκ των οποίων έχουν επιλεγεί για να παρουσιαστούν σ’αυτό το ανέβασμα του έργου.

«Κλείσε τα μάτια» η πρώτη φράση που ακούγεται από τους ηθοποιούς που μας υποδέχονται καθισμένοι στους ξύλινους πάγκους του σκηνικού και μας καλούν να δούμε πέρα μακριά απ’τα νότια παράλια της Κρήτης, όπου τοποθετείται η πρώτη ιστορία, τα φώτα της Λιβύης. Ίσως γιατί με κλειστά τα μάτια βλέπουμε και αποδεχόμαστε καλύτερα εκείνο το μακρινό και διαφορετικό από εμάς που βρίσκεται όμως τόσο κοντά μας.
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές επί σκηνής μας αφηγούνται εναλλάξ το υλικό των ιστοριών που θίγουν σκληρά θέματα της σύγχρονης ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας εν τέλει πραγματικότητας όπως ο ρατσισμός, η ομοφυλοφιλία, η ψυχική νόσος που ίσως φτάσει και στο έγκλημα, η αστυνομική βία, η αλλοτρίωση των σχέσεων αλλά και η απέραντη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου που τα ιδεώδη του καταρρέουν κι εκείνος ανύμπορος να το αντέξει βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην αβεβαιότητα. Η όμορφη σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzalez μας καλεί μέσα από τις πολύ δυνατές ερμηνείες της Αντωνίας Γιαννούλη, του Μάνου Καναβού, της Ιζαμπέλα Κογεβίνα και του Κώστα Φαλελάκη να ταξιδέψουμε στο διαφορετικό, τον «άλλο» άνθρωπο που αναβοσβήνει κι αυτός σαν ένα φωτάκι στο βάθος μιας αλλοτριωμένης και σκληρής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου